Universitat Rovira i Virgili

Un projecte de la Càtedra UNESCO d’Habitatge i el grup de recerca SEES:lab rep una de les 13 beques de recerca social de “La Caixa”

Càtedra d'Habitatge URV  - 

La proposta de la Càtedra UNESCO i del grup Sees:lab ha estat seleccionada entre més de 500 propostes

La Càtedra UNESCO d'Habitatge i el grup de recerca SEES:lab de la URV s'han emportat una de les 13 beques "la Caixa" Social Research en la seva primera edició. Es tracta d'un projecte innovador que pretén analitzar sistemàticament 26.000 decisions judicials relacionades amb l'habitatge, com ara desnonaments, divorcis, clàusules abusives i la ocupació il·legal.

DaSiHo, que és el nom del projecte,  combina la investigació internacional existent sobre dret de l'habitatge amb enfocaments propis de la ciència de les dades (Data Science) i de la intel·ligència artificial. Aquesta combinació permetrà examinar sistemàticament i quantitativa un gran nombre de decisions judicials, rastrejar els patrons de raonament jurídic que inspiren les decisions, trobar decisions judicials innovadores, així com quantificar les conseqüències desitjades i indesitjades d'aquestes decisions que, en última instància, poden arribar a comportar canvis en la legislació.

Aquesta setmana la Càtedra d'Habitatge i el Sees:lab han mantingut la primera trobada per establir les bases de la seva recerca, que es desenvoluparà durant els propers dos anys. La proposta ha estat seleccionada entre 524 propostes rebudes.

Innovació: ADN de la Càtedra d'Habitatge i del Sees:lab

No és la primera vegada que la Càtedra UNESCO d'Habitatge de la URV desenvolupa un projecte relacionat amb la transferència del coneixement i l'impacte social. Durant l'any 2019 ha presentat "El Umbral", un documental que dóna "vida" als resultats de l'únic informe científic europeu sobre desnonaments i sensellarisme. Es tracta d'un documental co-dirigit per la Càtedra. També han desenvolupat  "El Llindar", una experiència de simulació gamificada basada en el mateix estudi i dirigida als joves de secundària amb l'objectiu que es posin a la pell d'aquelles persones que han perdut o que estan a punt de perdre la seva llar.

Tampoc és la primera vegada que el SEES Lab emprèn un projecte multidisciplinari. Al llarg de la seva història, el grup ha col·laborat en desenes de projectes amb físics, químics, informàtics, enginyers, biòlegs, economistes i sociòlegs. En aquestes col·laboracions, el grup ha fet contribucions que han resultat cabdals i pioneres per entendre el comportament de sistemes i processos que van des del metabolisme cel·lular i el càncer, fins al procés creatiu en equips de científics, la dinàmica de conflictes en grups de treball o la presa de decisions en situacions que involucren pensament estratègic.

Sobre la Càtedra UNESCO pel Dret de l'Habitatge de la URV

La Càtedra UNESCO d'Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili és l'única en el món del seu tipus i és sòcia de Nacions Unides per implementar la seva Nova Agenda Urbana. Acull els treballs elaborats els últims 24 anys d'investigadors/es interdisciplinaris i compta amb 11 socis públics i privats.

La Càtedra ha impulsat l'elaboració de 6 normes sobre habitatge, ha assessorat a entitats públiques i privades i lidera o ha participat en 28 projectes de recerca competitius nacionals i internacionals, compta amb 18 investigadors/es i ha format en habitatge a més de 10.000 professionals. La seva investigació ha impactat en més de 47 milions de persones.

Des del 2013, els/les investigadors/es de la Càtedra han publicat 200 treballs en 15 països i han impartit 358 conferències en altres 31.

Sobre el Sees:Lab

El grup e recerca SEES Lab és capdavanter en l'estudi de sistemes complexos, ja sigui mitjançant el desenvolupament de models i tècniques probabilístiques, com en l'anàlisi de dades empíriques.

El grup ha publicat desenes d'articles científics, tant en revistes interdisciplinàries com Nature i Science, com en les revistes més prestigioses de física, biologia o ecologia a nivell internacional. Aquests articles han estat citats més de 15.000 vegades per altres científics d'arreu del món. La investigadora Marta Sales i l'investigador Roger Guimerà han impartit conferències convidades i plenàries en els congressos i escoles més importants en l'àrea dels sistemes complexos i les xarxes complexes, i de la sociologia computacional.

Compartir

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Subir

Els investigadors i les investigadores de l’equip del projecte DaSiHo. D’esquerra a dreta: Rosa Maria Garcia, Lluc Font, Roger Guimerà, Marta Sales i Sergio Nasarre.